Eind oktober 2024 verscheen Wereldwandelen! De Nederlandse globetrottermanie 1905-1935. In het boek laat ik zien dat in deze periode honderden, zo niet duizenden, jonge arbeiders te voet (en soms op de fiets) de wereld introkken. Ruim vijftig wereldwandelaars en wereldfietsers krijgen een portret en leert de lezer beter kennen.
De wereld is klein geworden. Veel Nederlanders verkennen met het vliegtuig, de auto of de trein alle uithoeken van de wereld. Ruim honderd jaar geleden pakt een grote groep jonge arbeiders het anders aan. Tussen 1905 en 1935 gaan ze te voet (of met de fiets) massaal op wereldreis. Het ‘globetrotten’ wordt een rage.
Hun motieven verschillen. Sommigen vertrekken uit idealisme, anderen juist uit gemakzucht en een derde groep is oprecht geïnteresseerd in andere landen en culturen. Anderen worden gelokt door het avontuur en een laatste groep bestaat uit globetrotters die armoede of andere ellende willen ontvluchten.
Twee dingen hebben ze gemeen: het bezit van een paar stevige wandelschoenen en alle tijd van de wereld.
Meer informatie op: www.globetrottermanie.nl
Over Wereldwandelen!
‘In Wereldwandelen! is voor het eerst de globetrottermanie van begin twintigste eeuw uitvoerig in kaart gebracht. Dat maakt het boek uniek. Door de toegankelijke manier van schrijven is het boek niet alleen voor de wetenschappelijk geïnteresseerde lezer aantrekkelijk, maar voor iedereen die van bijzondere historische verhalen houdt. Jaco Berveling neemt zijn onderwerp serieus, maar heeft met een licht ironische toon ook oog voor de soms bizarre uitwassen van het wereldwandelen.’ – Alek Dabrowski (de schrijver en blogger Dabrowski werkt voor diverse bibliotheken, is boekenrecensent en veellezer).
‘De boeiende verhalen over Bervelings globetrotters doen je niet alleen terugverlangen naar de tijd dat uit wereldwandelen een vorm van idealisme sprak, maar ook naar een wereld waarin te voet gaan nog getuigde van de menselijke maat.’ – Wim Huijser (auteur van Aan de wandel en Hier loop ik dan).
‘Met een vlotte en zeer leesbare pen, schrijft Jaco Berveling over een stukje wandelgeschiedenis waarvan ik tot voor kort het bestaan niet wist. Een aanrader voor iedereen die van wandelen én geschiedenis houdt!’ – Lana Witte-de Wit, wandelfanaat en Wandelaar des Vaderlands.