De organisatoren van de jaarlijkse Canadian Exhibition in Toronto weten op 30 augustus 1921 niet wat ze overkomt. Het voorgaande jaar was het op Labor Day ongekend druk geweest, maar nu stromen maar liefst 230.000 bezoekers het terrein op. Een nieuw bezoekersrecord. Er is op het uitgestrekte terrein aan het meer van Ontario dan ook van alles te zien. Je kunt er de nieuwste technologie bewonderen, de laatste mode bekijken en je laten informeren over ontwikkelingen op agrarisch gebied. Allemaal interessant, maar het publiek komt ook af op de Midway, het gedeelte met kermisattracties, plezierritjes en (freak) shows. Het is er op 30 augustus zo druk dat de draaimolen het halverwege de dag begeeft.

Langste man ter wereld

De showman Clarence Wortham (1882-1922) zorgt op het terrein voor het amusement. Zo heeft hij een freak animal-show meegebracht, een pikante voorstelling met jonge vrouwen in badpak, een WildWest-show en een aantal opmerkelijke artiesten waaronder de Siamese tweeling Rosa en Josefa Blažek uit de Bohemen. Er is ook een reus uit Holland te zien, een zekere Jan van Albert. Deze Jan is als ‘langste man ter wereld’ een enorme bezienswaardigheid. De eenvoudige jongen uit Amsterdam verkoopt op 30 augustus maar liefst 11.000 kaartjes. Daarmee trekt hij in zijn eentje meer bezoekers dan de WildWest-show en de aantrekkelijke modellen in badpak, de Mack Sennett’s Bathing Beauties. Al zijn voorstellingen, en dat zijn er heel wat die dag, zijn tot op de laatste plaats uitverkocht.

Albert Johan Kramer

Jan van Albert is de artiestennaam van Albert Johan Kramer die met zijn 2,42 meter carrière maakte als reus. Hij had niet alleen in Canada en Amerika veel succes, ook in Europa vierde hij triomfen. Samen met zijn kleine partner Seppetoni trad hij jarenlang op in theaters, cafés en bioscopen.

Meer weten over deze bijzondere Amsterdammer? Lees dan De man met de ijzeren schedel.

Kramer, Pete Collins, Seppetoni