Recensie door stichting NBD Biblion

“Aan de hand van vijf van ‘wondermensen’ bespreekt Jaco Berveling de nog altijd actuele menselijke fascinatie voor dergelijke bijzondere, afwijkende figuren. ‘De man met de ijzeren schedel’ is in een heldere, vlotte journalistieke stijl geschreven met oog voor historische details. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s en illustraties in zwart-wit. Voor een brede lezersgroep.”

Reuzen, dwergen en duikelaars

in: Ons Amsterdam (juni 2022), door Janna Toepoel

“Dat is ook de boodschap waarmee Berveling afsluit: onze fascinatie met ‘wondermensen’ is van alle tijden. Want wat is eigenlijk het verschil tussen een dikke vrouw op de kermis en een ‘afslankshow’ als Obese, waarin de camera mensen met extreem overgewicht volgt?”

Jaco Berveling – De man met de ijzeren schedel

door Alek Dabrowski, 5 mei 2022

“De man met de ijzeren schedel is toegankelijk geschreven en het bevat tal van anekdotes en sterke verhalen. Berveling neemt zijn onderwerp als wetenschapper echter wel degelijk serieus. Hij laat een vergeten geschiedenis zien aan de hand van mensen die in hun tijd niet te klagen hadden over media-aandacht en bovendien met hun bijzonderheden redelijk goed in hun onderhoud konden voorzien.”
“Aan het slot van dit geestige en ook informatieve boek gaat Berveling in op hedendaagse ‘freaks’.”

Het boek der wonderen Billy Wells
Billy Wells in "Het boek der wonderen"
The man with the iron skull

Jan Bondeson (Cardiff University School of Medicine), auteur van The Lion Boy and other Medical Curiosities, in de Fortean Times, een maandblad met artikelen over “strange phenomena and experiences, curiosities, prodigies and portents”:


“Mr Berveling’s book is based on original research and has many curious black and white illustrations, some from the private collection of the Rotterdam endocrinologist Wouter de Herder. It is the most important source about Dutch freakish performers since the 1993 compendium De Tentoongestelde Mens.”

Lees de volledige recensie in de Fortean Times, september 2022 hier: Recensie Bondeson 2022.

Phenomenes Barnum en Bailey
De "fenomenen" in het circus van Barnum & Bailey
Toen uitzonderlijk nog mocht; Fascinatie voor ‘wondermensen’ van alle tijden,

in De Telegraaf, 21 juni 2022, door Corrie Verkerk:


“Albert Johan Kramer, zoon uit een eenvoudig arbeidersgezin uit de Pijp, werd met zijn lengte van 2,42 meter een bezienswaardigheid over de hele wereld. Socioloog Jaco Berveling ontrafelde de vergeten geschiedenis van ‘de langste mens ter wereld’ en nog meer Amsterdammers die ooit als curiositeit hun boterham verdienden. In zijn boek ‘De man met de ijzeren schedel’ zijn ze nu vereeuwigd.”

Circusweb

een populaire circuswebsite met circusnieuws en circusinformatie met een bezoekersaantal van 2,5 miljoen. 


“Het boek De man met de ijzeren schedel. De overlevingskunst van vijf Nederlandse wondermensen biedt een uniek inkijkje in de wereld van vijf Nederlandse ‘freaks’ en gaat in op de vraag waar onze fascinatie voor deze mensen vandaan komt.”

Koprollend van Amsterdam naar Marseille

Argus, jrg. 6, nr. 129, 22 juni 2022, door Ko van Geemert

“Aan het eind van het boek probeert Berveling nog een verklaring te geven waarom de belangstelling voor dit soort mensen van alle tijden is. Hij haalt daarbij de Israelische psycholoog Daniel Kahneman aan (…) die ervan uitgaat dat mensen twee denksystemen hebben. Een daarvan zorgt ervoor dat alles wat afwijkend is, onze aandacht trekt. Dit onderhoudende boekje bevestigt dat.”

Henk Schiffmacher

“Geweldig boek, ontzettend leuk geschreven”