Donner boekpresentatie

De aftrap vond op 7 mei 2022 plaats in Rotterdam in boekhandel Donner. Na een inleidend woord van de uitgever en een boekpresentatie was het tijd voor de overhandiging van het eerste exemplaar aan de Rotterdamse endocrinoloog Wouter de Herder. De Herder leverde talloze illustraties voor De man met de ijzeren schedel. Hij werd geïnterviewd door de Rotterdamse blogger en schrijver Alek Dabrowski.

Oudebildtzijl

Ook in Oudebildtzijl, de geboorteplaats van de kleine Gerrit Keizer, heb ik met veel plezier een presentatie verzorgd in Aerden Plaats. Dit bezoekerscentrum herbergt een klein museum, waarin aandacht wordt besteed aan Keizer, oftewel Prins Mignon. Sytse Keizer, een ver familielid van Gerrit, vertelde na de presentatie meer over Oudebildtzijl, de bewoners van het dorp en de plekken waar Gerrit gewoond heeft. Joukje Rodenhuis praatte ons bij over de wonderlijke wijze waarop de fiets van de kleine Keizer vanuit Canada weer in Nederland terecht is gekomen. De fiets is nu in Aerden Plaats te zien. Na afloop natuurlijk borrelen in het café met zicht op het standbeeld van kleine Gerrit (op ware grootte).

Aerden Plaats Oudebildtzijl
Signeersessie in boekhandel Donner
Rhenen

In juni 2022 was Podium De Vlam in Rhenen aan de beurt. Het thema van de middag was “Mens, laat je verwonderen”. Een thema dat perfect aansloot op het boek. Voor een geïnteresseerd publiek van circa honderd mensen heb ik de vijf hoofdpersonen geïntroduceerd en laten zien dat onze fascinatie voor de hedendaagse wondermens nog steeds springlevend is.


Ook geïnteresseerd in een presentatie? Stuur dan een e-mail naar de auteur.

Media-aandacht

21 mei, Spijkers met koppen, Utrecht
Ik werd in Spijkers met Koppen, het actualiteitenprogramma van BNN-VARA op NPO Radio 2, aan de tand gevoeld door Dolf Jansen en Willemijn Veenhoven.

De uitzending gemist? Het programma van 21 mei 2022, NPO Radio 2, is hier terug te luisteren.

5 juni, OVT, VPRO, Hilversum
“De fascinatie met mensen die ‘anders’ zijn is niet van vandaag of gisteren. In het boek De man met de ijzeren schedel beschrijft wetenschapsjournalist Jaco Berveling hoe het publiek ruim honderd jaar geleden al massaal toestroomde om ‘wondermensen’ te bekijken. Hij is te gast”, met deze woorden werd ik zondag 5 juni geïntroduceerd bij het radioprogramma OVT van de VPRO. OVT is een geschiedenisprogramma over de onvoltooid verleden tijd. Met actueel nieuws over geschiedenis, columns en historische documentaires. Terugluisteren kan, via deze link.

Een indruk van het boek krijgen? Bekijk dan het filmpje van Historiek.

Allard Pierson

Presentatie Allard Pierson

Op donderdagmiddag 16 november 2023 gaf ik een presentatie over het boek in Museum Allard Pierson,  Oude Turfmarkt 127-129,  Amsterdam.

Artikel De Piste

In april 2024 (nr. 3) is in het circusmagazine De Piste mijn artikel verschenen over drie van de vijf hoofdpersonen in De man met de ijzeren schedel. Maak nader kennis met Gerrit Keizer, Albert Johan Kramer en Willem Wells.

Nederlandse “wondermensen” en het circus? Is er een link? Jazeker. De vijf Nederlandse artiesten hebben allemaal op een of andere manier met circussen te maken gehad. De kleine Gerrit Keizer (1874-1946) was in zijn tijd zo’n gevierd artiest dat hij werd gepolst voor het beroemde circus van Barnum en Bailey. De kleine man zag het rondreizen met een circus echter niet zitten en bedankte voor de eer. Willem Wells (1840-1910) deed dat niet. Met zijn ijzeren schedel trad hij jarenlang op in The Greatest show on earth. Het circus van Barnum en Bailey streek in 1901 in Nederland neer, wat Willem de gelegenheid bood zijn Amsterdamse familie op te zoeken. Ook de Amsterdamse reus Albert Johan Kramer (1897-1976) trad op in min of meer vergelijkbare shows. In de Verenigde Staten en Canada was hij in de periode 1920 – 1922 te vinden in Wortham’s World Greatest Show. Het was een rondreizend circus met uiteenlopende attracties, waaronder een sprekende olifant.

Circusmagazine De Piste