Waarom koopt de buurman een veel te grote auto en zijn we daar stiekem een beetje jaloers op? Waarom scheppen we bij het restaurantbuffet ons bord net iets te vol? Het antwoord: Groter is beter! Het is een simpele vuistregel die we allemaal hanteren.

Het is niet de enige vuistregel. Waarom zitten directeuren bijna altijd op de hoogste verdieping van hun kantoor? En waarom verdienen lange werknemers meer dan korte? Niet alleen ‘groter’ is beter, het geldt ook voor ‘hoger’ en ‘langer’. Het zijn regels met verstrekkende gevolgen. Hoe dat werkt en hoe dat uitpakt, daarover gaat dit boek.

Melkbussen A58 Groter is beter

‘Groot is goed’ en ‘lengte loont’

Groot, lang en hoog roepen van alles op, waaronder afgunst, intimidatie en angst. Groot valt op en gaat ook gepaard met competitie, het ‘willen winnen’. Omdat ‘groter beter’ is leidt het bovendien onder de kleintjes tot een sterk verlangen om ook groot en lang te zijn.

Wie Groter is beter heeft gelezen kijkt met andere ogen naar de wereld.

Met veel plezier verdiepte ik me in wetenschappelijk onderzoek, verslond biografieën, bezocht musea, dook in archieven en bekeek films en documentaires. Verder sprak ik met verschillende deskundigen, waaronder een medicus, een evolutionair psycholoog, een kenner van horror- en monsterfilms, een kweker van grote groenten, een bouwer van ‘grote dingen’ en de voorzitter van de Vereniging Lange Kerels.

Groter is beter is mijn magnum opus.

Big things in Holland

Volg mijn groeiende collectie Big things in Holland (Grote dingen in Nederland) op Instagram en klik op het icoon.