In de loop van mei 2022 is bij uitgeverij De Republiek mijn nieuwe boek verschenen: “De man met de ijzeren schedel. De overlevingskunst van vijf Nederlandse wondermensen”.
Het boek biedt een uniek inkijkje in de wereld van vijf Nederlandse “freaks” en gaat in op de vraag waar onze fascinatie voor deze mensen vandaan komt. Je ziet dergelijke mensen niet meer op de kermis of in het theater. Betekent het dat de belangstelling voor “wondermensen” definitief achter ons ligt of is die van alle tijden?
Nu bij uitgeverij De Republiek (met ook door de auteur gesigneerde exemplaren) en iedere fysieke en internet-boekhandel voor € 15,00 verkrijgbaar.
In de video op deze pagina kunt u met de vijf hoofdpersonen kennismaken.
Billy Wells
De titel is gebaseerd op de unieke act van Billy Wells. Billy heette eigenlijk Willem en werd in 1840 in Amsterdam geboren. Toen hij 13 jaar oud was emigreerde hij met zijn ouders naar de Verenigde Staten op zoek naar een beter leven. Hij zwierf over de wereld tot hij op een dag besloot zijn bijzondere gestel te gelde te maken. Billy had namelijk een spijkerharde “gepantserde” schedel. Meer dan twintig jaar liet hij brokken hardsteen op zijn hoofd in stukken slaan.
Vijf Nederlandse ‘wondermensen’
Billy was niet de enige Nederlander die als “freak” zijn brood verdiende. Dat gold ook voor de kleine Gerrit Keizer, die met zijn lengte van 80 centimeter als “prins Mignon” door Europa zwierf. Hij zong, danste en haalde acrobatische toeren uit.
De Amsterdammer Albert Johan Kramer reisde als reus door Europa, Canada en de Verenigde Staten. Met zijn 2,42 meter trok hij veel bekijks.
Ook dikke mannen waren populaire attracties. De Nederlands-Duitse kolos Egon Cannon stelde zich in Europa op allerlei plaatsen tentoon en vertrok in 1913 voor een tournee naar Australië.
Ook als je niet extreem lang, klein of dik was kon je toch met een bijzondere act een inkomen bij elkaar sprokkelen. Niet alleen Billy Wells bewees dat, dat gold ook voor Charles Takkenberg die in 1923 onder veel publieke belangstelling van Amsterdam naar Marseille duikelde.