Op 12 november 1923 begint Charles Takkenberg vanuit Amsterdam aan een reis naar Marseille. Op het eerste gezicht niets bijzonders, dat doen wel meer mensen. Takkenberg pakt echter niet de boot, de trein of de auto naar Zuid-Frankrijk. Nee, de Amsterdammer besluit naar Marseille te ‘duikelen’.
Samen met zijn begeleider Willemstein gaat hij koprollend via Haarlem, Leiden en Den Haag naar Rotterdam waar hij op 23 december aankomt. In Willemsdorp, onder Dordrecht, komt er een kink in de kabel. De ‘duikelaar’, zoals hij wordt genoemd, wordt ziek. Er is sprake van enkele ‘bloedspuwingen’ en hij is gedwongen rust te nemen. Takkenberg is echter snel weer ‘op de been’ en vervolgt zijn reis via Oudenbosch en Roosendaal naar België. Daar gaat de ‘Hollandsche kunstenmaker’ via Antwerpen, Mechelen en Brussel naar Parijs.

Het menselijke wiel

In Frankrijk staat hij bekend als ‘l’homme roue’ (het menselijke wiel), de ‘plongeur’ (duikelaar) en ‘l’homme culbuteur’ (de saltoman). Na de Franse hoofdstad volgt Dijon en Lyon. Op 11 februari 1925 duikelt hij onder grote publieke belangstelling Marseille binnen. Al met al heeft zijn reis 15 maanden in beslag genomen.

God in Frankrijk

Charles Takkenberg had het in de periode 1923 – 1925 goed voor elkaar. Krantenredacties verklaarden hem voor gek, maar samen met zijn hulpje leefde hij twee jaar lang als God in Frankrijk.

Meer weten over deze opmerkelijke Amsterdammer? Lees dan De man met de ijzeren schedel.

Charles Takkenberg - duikelaar
Charles Takkenberg had zijn speciale pak (met hoofdbescherming) hard nodig: 1,5 miljoen duikelingen!